fbpx

Team Koteng fyller pallen på vasaloppet

Det blev Tore Bjørseth Berdal som efter en heroisk laginsats tog hem segern i det 95:e vasaloppet. Segrartiden skrivs till 4:39:15, den långsammaste segrartiden sedan Oskar Svärd vann 2007.

Det tunga snöfallet gjorde att inledningen av loppet som så många gånger förr blev en sällskapsresa med över 100 personer i klungan, några få försök till utbrytningar av åkare som antingen vill fylla på plånboken genom att om möjligt vara först till spurtpriserna eller åkare som ser sin chans att få vara med i tv. Men inget som i slutändan skulle betyda någonting. Hårdkamp blev det däremot om bergspriset i Evertsberg där den 45 år gamla vasaloppsräven Stanislav Rezac, som i år gjorde sitt 21:a Vasalopp spurtade ner Stian Berg och därmed inkasserade 10 000kr. Rezac som aldrig lyckats vunnit vasaloppet men radat upp flertalet topplaceringar, som bäst har han en 2:a plats ifrån 2011 då bakom Jörgen Brink.

Efter Evertsberg var det fortsatt en stor klunga, men i de tuffa backarna innan Oxberg gjorde hemmaåkaren Andreas Holmberg ett seriöst försök att spräcka fältet men idag var inte ensam stark, Andreas fick göra jobbet själv och insåg att det var lönlöst att i ett så tidigt skede försöka skapa någonting och tempot saktades så småningom ner igen och klungan blev återigen samlad. Petter Eliassen som i vinter har visat en enorm kapacitet, var förvånansvärt lugn stora delar av loppet. Men i slutskedet var han ändå uppe mycket och drog men inget riktig försök att gå ifrån.

Med 5km kvar av loppet gick hela Team Koteng upp i tät och som hämtat ur skolboken släppte de iväg Berdal medans de övriga fyra åkarna låg i de två brukbara spåren och bromsade fältet. Som en repris ifrån fjolåret var det Anders Aukland som skulle ta upp jakten, i år tillsammans med Team Kollegan Öyvind Moen Fjeld. Men Berdal visade sig vara oövervinnlig och klungan kom inte närmare. När han väl svängde in på Vasagatan var det klart Tore Bjørseth Berdal skulle vinna Vasaloppet. Till publikens jubel fick han kransen utav Kranskullan Emma Höglund och korsade mållinjen som segrare efter en laginsats sällan skådat i fäders spår. Bakom honom skulle det spurtas om det, och vem om inte Stian Hoelgaard skulle ta 2:a platsen, därmed tar han sin 4:e raka pallplats i vasaloppet, ännu ingen seger. 3:a blev Torleif Syrstad. Team Koteng fyller därmed pallen i årets vasalopp. Vilken laginsats!

Bästa svensk blev Oskar Kardin, Team Ragde, på en 7:e plats. Återigen en mörk svenskdag i vasaloppsspåret.

Desto ljusare blev det i damklassen där vinterns suverän Britta Johansson Norgren var överlägsen och vann med 3:47 före tvåan tillika fjolårsvinnaren Lina Korsgren. Britta som i Evertsberg hade en ledning på 2 minuter, visade inga tecken på trötthet och kunde kontrollerat ta sin andra vasaloppseger och utöka ledningen i långloppscupen. Trea blev Katerina Smutna.                     

Dela med dina vänner!