fbpx

LÄNGDGUIDENS TIPS INFÖR SPRINTEN I SKID-VM I SEEFELD

Sprintbanan i Seefeld är speciell. Det är relativt korta åktider, hög fart, och svag utförslutning på upploppet. Banan talar för de snabba fristilssprintarna som kan hantera hög fart. På herrsidan vet vi att Frankrike sticker ut när det gäller snabba fristilssprintare, och likaså gör USA på damsidan.

Herrsidan

1.Johannes Høsflot Klæbo

Resultatlistorna, farten, åkkapaciteten, allt verkar tala för Klæbo. Det enda som skulle kunna säga emot ett guld, liksom på VM-genrepet förra året, är att det endast var 19 dagar innan sprinten han senast visade att han är bäst på sprint.

2. Federico Pellegrino

Italienaren besitter farten i skejtsprint och är den enda som på riktigt kunnat utmana Klæbo på disciplinen innan. Den senaste världscupsprinten i Cogne, då Klæbo frånvarande, vann Pellegrino trots ett stavbrott mitt i finalen.

3. Lucas Chanavat

Fransmännen har ett starkt lag för fristilssprintar med bland annat Richard Jouve, men längdguiden utnämner Chanavat som deras största hopp.

Outsider: Gleb Retivykh, ryssen vars resultat i säsongens världscupsprintar har varierat från 2:a till 22:a plats.

Damsidan  

1.Stina Nilsson

En sträckning i benet från världscupsprinten i Otepää till trots kommer Stina Nilsson, årets dominant i sprintvärldscupen, till start. Hur mycket skadan har påverkat uppladdningen är svårt att säga men med sin kapacitet och fart måste hon vara favorit.

2. Maja Dahlqvist

Med pallplatser på de fyra senaste sprintarna i världscupen, och med en unik snabbhet är hon längdguidens favorit till silvret.

3. Sophie Caldwell

Liksom landslagskollegan Jessica Diggins är hon snäppet bättre på fri stil i sprint, dessutom vann hon världscupsprinten på VM-banorna förra året.

Outsider: Kristine Stavås Skistad, den 20-åriga norska juniorvärldsmästaren i sprint har deltagit i en WC-tävling i år där hon överraskade med en 5:e-plats. Hon knep dessutom silvret i NM-sprinten tack vare sina spurtegenskaper.  

Dela med dina vänner!