fbpx

Fixy lanserar ny spannmätare

Fixy lanserade strax före junior-SM i Sollefteå en mobil spannmätare för längdskidor.

Dan ”Dagge” Svensson är en egenföretagare och tillika original inom längdskidsverige. Han syns ständigt iklädd jeans i skidspåren runtom på svenska juniortävlingarna, dit han tar med sig sina skidställ och spannmätare som han tillverkar själv. Företaget heter Fixy och tillverkar produkter utifrån målbilden ”ordning på längdprylarna”.

Dan ”Dagge” Svensson

Spannet på klassiska skidor är den viktigaste egenskapen vid valet av skidor. Traditionellt sett har spann mätts på två sätt; med spannmätarmaskin eller med ”bladmetoden”. Att mäta spannet med maskin gör man i butik, då spannmätarmaskinerna är oerhört dyra, och då med någon som har koll på skidor och kan analysera datan från maskinen. Bladmetoden kan man använda såväl hemma som i butik, men spannlängderna som mäts är inte lika exakta som om man mäter med spannmaskin. Dagges lösning på spannmätning gör att man kan mäta spannet var som helst. Genom att pressa ihop ett par skidor med kraften av åkarens vikt och åkstyrka kan man mäta spannhöjden med blad, utan att behöva ett plant underlag. Fördelen med den här metoden är att den är enkel att ta med sig och anpassa till åkarens vikt. Frågan är hur exakt den är jämfört med bladmetoden. Längdguiden kommer att göra ett produkttest av Fixys produkter senare i vinter.

Fixys spannmätare

I övrigt säljer Dagge lätta och bärbara skidställ, samt en vagn för skidor och stavar. Vi rekommenderar att kolla in fixy.se för den som är intresserad!

Dela med dina vänner!