Längdguiden.se – Längdskidor, utrustning och nyttiga tips https://langdguiden.se Längdskidor, utrustning och nyttiga tips Fri, 26 Apr 2019 10:06:48 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.4 Klæbo utökar ledningen mot Bolshunov i världscupen https://langdguiden.se/nyheter/klaebo-utokar-ledningen-mot-bolshunov/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=klaebo-utokar-ledningen-mot-bolshunov https://langdguiden.se/nyheter/klaebo-utokar-ledningen-mot-bolshunov/#respond Fri, 22 Mar 2019 19:07:56 +0000 https://langdguiden.se/?p=446 Johannes Høsflot Klæbo tangerade Emil Jönssons rekord på 16 sprintsegrar i världscupen, och tog sig ett steg närmare den totala världscupbucklan i världscupsprinten i Québec. Sprintbucklan säkrade han redan i Falun, men fighten om totalbucklan förväntas bli hårdare. Efter sprinten ligger han 24 poäng före den åkstarke och aldrig outtröttlige Alexander Bolshunov. Bolshunov förväntas vara…

The post Klæbo utökar ledningen mot Bolshunov i världscupen appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
Johannes Høsflot Klæbo tangerade Emil Jönssons rekord på 16 sprintsegrar i världscupen, och tog sig ett steg närmare den totala världscupbucklan i världscupsprinten i Québec. Sprintbucklan säkrade han redan i Falun, men fighten om totalbucklan förväntas bli hårdare. Efter sprinten ligger han 24 poäng före den åkstarke och aldrig outtröttlige Alexander Bolshunov. Bolshunov förväntas vara starkare i de kommande distansloppen i helgen, och därför ser världscupbucklan inte omöjlig ut för ryssen efter 3:e-platsen i sprinten.

2:a var Federico Pellegrino, som liksom i VM-sprinten inte kunde matcha Klæbo på upploppet.

Johan Häggström gjorde säsongens bästa lopp där han tog sig till final och slog Lucas Chanavat, vilket resulterade i 5:e plats.

Topp 6:

  1. Johannes Høsflot Klæbo
  2. Federico Pellegrino
  3. Alexander Bolshunov
  4. Sindre Bjørnestad Skar
  5. Johan Häggström
  6. Lucas Chanavat

The post Klæbo utökar ledningen mot Bolshunov i världscupen appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
https://langdguiden.se/nyheter/klaebo-utokar-ledningen-mot-bolshunov/feed/ 0
Svenska damerna överlägsna i Québec https://langdguiden.se/nyheter/svenska-damerna-overlagsna-i-quebec/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=svenska-damerna-overlagsna-i-quebec https://langdguiden.se/nyheter/svenska-damerna-overlagsna-i-quebec/#respond Fri, 22 Mar 2019 18:56:55 +0000 https://langdguiden.se/?p=445 Fyra svenska damer tog sig till final i säsongens sista världscupsprint; Stina Nilsson (1), Maja Dahlqvist (2), Jonna Sundling (3), och Frida Karlsson (5). Det var en ovanligt tuff sprint med långa åktider och löst före i Kanada. Trots att 2:an i sprintcupen, Maiken Caspersen Falla, var i finalen, lyckades de svenska damerna knipa alla…

The post Svenska damerna överlägsna i Québec appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
Fyra svenska damer tog sig till final i säsongens sista världscupsprint; Stina Nilsson (1), Maja Dahlqvist (2), Jonna Sundling (3), och Frida Karlsson (5).

Det var en ovanligt tuff sprint med långa åktider och löst före i Kanada. Trots att 2:an i sprintcupen, Maiken Caspersen Falla, var i finalen, lyckades de svenska damerna knipa alla pallplatser. I och med Stina Nilssons vinst säkrade hon vinsten i sprintvärldscupen. ”Jag gick för det och jag är så glad att det var min tånagel före Majas” sade hon i intervjun efter loppet. I målfällning med Stina var spurtsnabba Maja Dahlqvist, som återigen knep en pallplats i sprint. Tredjeplatsen tog Jonna Sundling med lucka ner till Falla.

Sensationellt var Frida Karlssons insats, då hon i sin första världscupsprint tog sig till final och blev 5:a. I semifinalen körde hon offensivt, vilket ryskan Belarokuva irriterade sig på när hon slog staven i Fridas. Som tur var höll Fridas stav och ryskan bröt sin.

The post Svenska damerna överlägsna i Québec appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
https://langdguiden.se/nyheter/svenska-damerna-overlagsna-i-quebec/feed/ 0
Eliassen överlägsen i ett drömlikt Birken https://langdguiden.se/nyheter/eliassen-overlagsen-i-ett-dromlikt-birken/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=eliassen-overlagsen-i-ett-dromlikt-birken https://langdguiden.se/nyheter/eliassen-overlagsen-i-ett-dromlikt-birken/#respond Sat, 16 Mar 2019 09:43:22 +0000 https://langdguiden.se/?p=442 Petter Eliassen och Team BN bank annonserade redan i en intervju dagen innan att det skulle bli hårdkörning ifrån första stavtag. Dröm förhållanden och hårda långa backar, allt var upplagt för ännu en Eliassen show. Team BN bank tog kommandot över loppet direkt och satte upp ett tempo enbart åtta personer orkade att följa. Men…

The post Eliassen överlägsen i ett drömlikt Birken appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>

Petter Eliassen och Team BN bank annonserade redan i en intervju dagen innan att det skulle bli hårdkörning ifrån första stavtag. Dröm förhållanden och hårda långa backar, allt var upplagt för ännu en Eliassen show.

Team BN bank tog kommandot över loppet direkt och satte upp ett tempo enbart åtta personer orkade att följa. Men Eliassen var i en klass för sig och tillslut hade han distanserat hela fältet, och kampen om segern var avgjord redan innan det första fjället hade bestigits. Spännande skulle det däremot bli om andra platsen där en klunga om sju, med bland annat fjolårssegraren Andreas Nygaard och vasaloppsvinnaren Berdal skulle göra upp om det. Den enkla avslutningen gjorde det svårt att skapa lucka och det skulle istället som många gånger förr avgöras på upploppet där spurtkanonen Andreas Nygaard återigen visade sig övermäktig och tog hem andraplatsen distanserad med 2:04 till Eliassen, trea blev Simen Østensen

Bästa svensk blev Oscar Persson, team Serneke på en 7:nde plats. Det blev en tung dag för lager 157 åkarna, där Marcus Johansson var den som lyckades bäst på 21:a plats.

I damklassen skulle det handla om fyra åkare. Tre av dem på fäste där ibland den flerfaldige vinnaren Justyna Kowalczyk och sedan Britta Johansson Norgren på blanka skidor. Men de tuffa backarna skulle gynna åkarna med fäste och framför allt Justyna Kowalczyk som vid Sjusjøen hade en ledning på närmare två minuter till Britta på en andra plats. Det visade sig vara ett ointagligt försprång och Justyna vann med 2:41 till Britta som visar storkapacitet genom att bli tvåa i damklassen på blanka skidor, trea blev Astrid Øyre Slind.

Nästa tävling är Reistadløpet som går av stapeln lördagen den 6:e April, det är den näst sista tävlingen i långloppscupen.

The post Eliassen överlägsen i ett drömlikt Birken appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
https://langdguiden.se/nyheter/eliassen-overlagsen-i-ett-dromlikt-birken/feed/ 0
Fixy lanserar ny spannmätare https://langdguiden.se/nyheter/fixy-lanserar-ny-spannmatare/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=fixy-lanserar-ny-spannmatare https://langdguiden.se/nyheter/fixy-lanserar-ny-spannmatare/#respond Fri, 08 Mar 2019 17:37:09 +0000 https://langdguiden.se/?p=430 Fixy lanserade strax före junior-SM i Sollefteå en mobil spannmätare för längdskidor. Dan ”Dagge” Svensson är en egenföretagare och tillika original inom längdskidsverige. Han syns ständigt iklädd jeans i skidspåren runtom på svenska juniortävlingarna, dit han tar med sig sina skidställ och spannmätare som han tillverkar själv. Företaget heter Fixy och tillverkar produkter utifrån målbilden…

The post Fixy lanserar ny spannmätare appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
Fixy lanserade strax före junior-SM i Sollefteå en mobil spannmätare för längdskidor.

Dan ”Dagge” Svensson är en egenföretagare och tillika original inom längdskidsverige. Han syns ständigt iklädd jeans i skidspåren runtom på svenska juniortävlingarna, dit han tar med sig sina skidställ och spannmätare som han tillverkar själv. Företaget heter Fixy och tillverkar produkter utifrån målbilden ”ordning på längdprylarna”.

Dan ”Dagge” Svensson

Spannet på klassiska skidor är den viktigaste egenskapen vid valet av skidor. Traditionellt sett har spann mätts på två sätt; med spannmätarmaskin eller med ”bladmetoden”. Att mäta spannet med maskin gör man i butik, då spannmätarmaskinerna är oerhört dyra, och då med någon som har koll på skidor och kan analysera datan från maskinen. Bladmetoden kan man använda såväl hemma som i butik, men spannlängderna som mäts är inte lika exakta som om man mäter med spannmaskin. Dagges lösning på spannmätning gör att man kan mäta spannet var som helst. Genom att pressa ihop ett par skidor med kraften av åkarens vikt och åkstyrka kan man mäta spannhöjden med blad, utan att behöva ett plant underlag. Fördelen med den här metoden är att den är enkel att ta med sig och anpassa till åkarens vikt. Frågan är hur exakt den är jämfört med bladmetoden. Längdguiden kommer att göra ett produkttest av Fixys produkter senare i vinter.

Fixys spannmätare

I övrigt säljer Dagge lätta och bärbara skidställ, samt en vagn för skidor och stavar. Vi rekommenderar att kolla in fixy.se för den som är intresserad!

The post Fixy lanserar ny spannmätare appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
https://langdguiden.se/nyheter/fixy-lanserar-ny-spannmatare/feed/ 0
Team Koteng fyller pallen på vasaloppet https://langdguiden.se/nyheter/team-koteng-fyller-pallen-pa-vasaloppet/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=team-koteng-fyller-pallen-pa-vasaloppet https://langdguiden.se/nyheter/team-koteng-fyller-pallen-pa-vasaloppet/#respond Sun, 03 Mar 2019 13:39:11 +0000 https://langdguiden.se/?p=427 Det blev Tore Bjørseth Berdal som efter en heroisk laginsats tog hem segern i det 95:e vasaloppet. Segrartiden skrivs till 4:39:15, den långsammaste segrartiden sedan Oskar Svärd vann 2007. Det tunga snöfallet gjorde att inledningen av loppet som så många gånger förr blev en sällskapsresa med över 100 personer i klungan, några få försök till…

The post Team Koteng fyller pallen på vasaloppet appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>

Det blev Tore Bjørseth Berdal som efter en heroisk laginsats tog hem segern i det 95:e vasaloppet. Segrartiden skrivs till 4:39:15, den långsammaste segrartiden sedan Oskar Svärd vann 2007.

Det tunga snöfallet gjorde att inledningen av loppet som så många gånger förr blev en sällskapsresa med över 100 personer i klungan, några få försök till utbrytningar av åkare som antingen vill fylla på plånboken genom att om möjligt vara först till spurtpriserna eller åkare som ser sin chans att få vara med i tv. Men inget som i slutändan skulle betyda någonting. Hårdkamp blev det däremot om bergspriset i Evertsberg där den 45 år gamla vasaloppsräven Stanislav Rezac, som i år gjorde sitt 21:a Vasalopp spurtade ner Stian Berg och därmed inkasserade 10 000kr. Rezac som aldrig lyckats vunnit vasaloppet men radat upp flertalet topplaceringar, som bäst har han en 2:a plats ifrån 2011 då bakom Jörgen Brink.

Efter Evertsberg var det fortsatt en stor klunga, men i de tuffa backarna innan Oxberg gjorde hemmaåkaren Andreas Holmberg ett seriöst försök att spräcka fältet men idag var inte ensam stark, Andreas fick göra jobbet själv och insåg att det var lönlöst att i ett så tidigt skede försöka skapa någonting och tempot saktades så småningom ner igen och klungan blev återigen samlad. Petter Eliassen som i vinter har visat en enorm kapacitet, var förvånansvärt lugn stora delar av loppet. Men i slutskedet var han ändå uppe mycket och drog men inget riktig försök att gå ifrån.

Med 5km kvar av loppet gick hela Team Koteng upp i tät och som hämtat ur skolboken släppte de iväg Berdal medans de övriga fyra åkarna låg i de två brukbara spåren och bromsade fältet. Som en repris ifrån fjolåret var det Anders Aukland som skulle ta upp jakten, i år tillsammans med Team Kollegan Öyvind Moen Fjeld. Men Berdal visade sig vara oövervinnlig och klungan kom inte närmare. När han väl svängde in på Vasagatan var det klart Tore Bjørseth Berdal skulle vinna Vasaloppet. Till publikens jubel fick han kransen utav Kranskullan Emma Höglund och korsade mållinjen som segrare efter en laginsats sällan skådat i fäders spår. Bakom honom skulle det spurtas om det, och vem om inte Stian Hoelgaard skulle ta 2:a platsen, därmed tar han sin 4:e raka pallplats i vasaloppet, ännu ingen seger. 3:a blev Torleif Syrstad. Team Koteng fyller därmed pallen i årets vasalopp. Vilken laginsats!

Bästa svensk blev Oskar Kardin, Team Ragde, på en 7:e plats. Återigen en mörk svenskdag i vasaloppsspåret.

Desto ljusare blev det i damklassen där vinterns suverän Britta Johansson Norgren var överlägsen och vann med 3:47 före tvåan tillika fjolårsvinnaren Lina Korsgren. Britta som i Evertsberg hade en ledning på 2 minuter, visade inga tecken på trötthet och kunde kontrollerat ta sin andra vasaloppseger och utöka ledningen i långloppscupen. Trea blev Katerina Smutna.                     

The post Team Koteng fyller pallen på vasaloppet appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
https://langdguiden.se/nyheter/team-koteng-fyller-pallen-pa-vasaloppet/feed/ 0
Svenskarna damerna vinner stafettguldet! https://langdguiden.se/nyheter/svenskarna-damerna-vinner-stafettguldet/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=svenskarna-damerna-vinner-stafettguldet https://langdguiden.se/nyheter/svenskarna-damerna-vinner-stafettguldet/#respond Thu, 28 Feb 2019 18:37:09 +0000 https://langdguiden.se/?p=421 Svenska damerna vinner stafettguldet???????????????????????? ⁣⁣Ebba Andersson inledde starkt och växlade först till klubbkompisen Frida Karlsson. Frida hängde på Tour de Ski-vinnaren Ingvild Flugstaf Østberg, och växlade till Charlotte Kalla. Kalla gjorde en jättesträcka och lämnade över till Stina Nilsson med 19 sekunders försprång till Therese Johaug. Stina körde en stark och taktisk perfekt sträcka, där…

The post Svenskarna damerna vinner stafettguldet! appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
Svenska damerna vinner stafettguldet???????????????????????? ⁣

Ebba Andersson inledde starkt och växlade först till klubbkompisen Frida Karlsson. Frida hängde på Tour de Ski-vinnaren Ingvild Flugstaf Østberg, och växlade till Charlotte Kalla. Kalla gjorde en jättesträcka och lämnade över till Stina Nilsson med 19 sekunders försprång till Therese Johaug. Stina körde en stark och taktisk perfekt sträcka, där hon knäckte Johaug på den avslutande sprintbanan och upploppet. Bronset knep Ryssland med sina unga åkare.

The post Svenskarna damerna vinner stafettguldet! appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
https://langdguiden.se/nyheter/svenskarna-damerna-vinner-stafettguldet/feed/ 0
19-åriga Frida Karlsson vinner VM-silver https://langdguiden.se/nyheter/19-ariga-frida-karlsson-vinner-vm-silver/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=19-ariga-frida-karlsson-vinner-vm-silver https://langdguiden.se/nyheter/19-ariga-frida-karlsson-vinner-vm-silver/#respond Tue, 26 Feb 2019 15:05:32 +0000 https://langdguiden.se/?p=417 Aldrig förut har en svensk junior vunnit en individuell VM-medalj, inte förrän idag. En av de största skidtalanger Sverige och skidvärlden skådat, Frida Karlsson, vann VM-silver på 10km klassiskt i Seefeld. Johaug, som vunnit 14 av de 14 distanslopp hon ställt upp i i världscupen i år, utmanades av den unga svenskan. Frida, som fortfarande…

The post 19-åriga Frida Karlsson vinner VM-silver appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
Aldrig förut har en svensk junior vunnit en individuell VM-medalj, inte förrän idag. En av de största skidtalanger Sverige och skidvärlden skådat, Frida Karlsson, vann VM-silver på 10km klassiskt i Seefeld. Johaug, som vunnit 14 av de 14 distanslopp hon ställt upp i i världscupen i år, utmanades av den unga svenskan. Frida, som fortfarande går skidgymnasiet i Sollefteå, har bara ställt upp i världscupen en gång tidigare denna säsong och hennes prestation på VM är därför överraskande. Avståndet norskan och svenskan emellan var vid 7km så litet som 4.7 sekunder. Johaug avslutade starkt och vann tillslut med 12 sekunder. På tredje plats var Tour de Ski-vinnaren Ingvild Flugstad Östberg, 37 sekunder efter.

Övriga svenska placeringar:

9: Charlotte Kalla

16: Ebba Andersson

33: Ida Ingemarsdotter

The post 19-åriga Frida Karlsson vinner VM-silver appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
https://langdguiden.se/nyheter/19-ariga-frida-karlsson-vinner-vm-silver/feed/ 0
Frida Karlssons fantastiska insats i VM-skiathlonen https://langdguiden.se/nyheter/frida-karlssons-fantastiska-insats-i-vm-skiathlonen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=frida-karlssons-fantastiska-insats-i-vm-skiathlonen https://langdguiden.se/nyheter/frida-karlssons-fantastiska-insats-i-vm-skiathlonen/#respond Sat, 23 Feb 2019 11:06:39 +0000 https://langdguiden.se/?p=408 Frida Karlsson blev bäste svenska på 5:e plats på damernas VM-skiathlon över 15km i Seefeld. I vanlig ordning var det Therese Johaug som satte upp ett tempo som drog ut klungan redan från start. Astrid Jacobsen, Ingvild Flugstad Östberg, och den 23-åriga ryskan Natalya Neprayeva hängde på, men fick släppa innan skidbytet. På den avslutande…

The post Frida Karlssons fantastiska insats i VM-skiathlonen appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
Frida Karlsson blev bäste svenska på 5:e plats på damernas VM-skiathlon över 15km i Seefeld.

I vanlig ordning var det Therese Johaug som satte upp ett tempo som drog ut klungan redan från start. Astrid Jacobsen, Ingvild Flugstad Östberg, och den 23-åriga ryskan Natalya Neprayeva hängde på, men fick släppa innan skidbytet.

På den avslutande skejtdelen låg Frida i klungan där bakom, tillsammans med Kalla, Weng och Pärmakoski. I sista sprintbacken visade hon otrolig klass och gick ifrån, och jobbade nästan ikapp Jacobsen i klungan framför. En minst sagt otrolig insats från den endast 19-år unga svenskan, som fortfarande går skidgymnasiet i Sollefteå.

Johaug var känslosam på blomsterceremonin, när hon mottog guldet. Östberg tog silver efter att ha ryckt ifrån Neprayeva på slutet.

The post Frida Karlssons fantastiska insats i VM-skiathlonen appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
https://langdguiden.se/nyheter/frida-karlssons-fantastiska-insats-i-vm-skiathlonen/feed/ 0
Northugs respons på Halfvarssons kontroversiella video https://langdguiden.se/nyheter/northugs-respons-pa-halfvarssons-kontroversiella-video/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=northugs-respons-pa-halfvarssons-kontroversiella-video https://langdguiden.se/nyheter/northugs-respons-pa-halfvarssons-kontroversiella-video/#respond Fri, 22 Feb 2019 21:45:04 +0000 https://langdguiden.se/?p=361 Dagarna då Calle Halfvarsson kunde möta Petter Northug i skidspåret är över, men i sociala medier driver Northug fortfarande med Calle och svenskarna. Calle Halfvarsson släppte tillsammans med humorduon Robin Bryntesson och Nicolay Ramm musikvideon ”WHO THE FUCK IS NORWAY?” i NRK:s humorprogram ”Helt Ramm”. I den humoristiska videon sågar Calle norskarna, och skämtar bland…

The post Northugs respons på Halfvarssons kontroversiella video appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
Dagarna då Calle Halfvarsson kunde möta Petter Northug i skidspåret är över, men i sociala medier driver Northug fortfarande med Calle och svenskarna.

Calle Halfvarsson släppte tillsammans med humorduon Robin Bryntesson och Nicolay Ramm musikvideon ”WHO THE FUCK IS NORWAY?” i NRK:s humorprogram ”Helt Ramm”. I den humoristiska videon sågar Calle norskarna, och skämtar bland om Northugs fyllekörning; ”du har kraschat din karriär som du kraschade din bil”. Men videon har också anklagas också för att vara sexistisk och över gränsen, bl.a. av SVT-experten Johanna Ojala, och Maria Rydqvist. Calle Halfvarsson har sedan videon släppts bett om ursäkt till alla som tagit illa upp och sagt att han drogs med i stämningen. Men liksom det finns motståndare till videon finns det de som stödjer att Calle bjuder på sig själv. På instagram t.ex. finns kontot ”callesarmy” som hashtaggar #backacalle. Också fd. alpinstjärnan Anja Pärson skriver på instagram ”Den som inte fattar glimten i ögat har ett mindre rikt liv”.

Musikvideon till ”WHO THE FUCK IS NORWAY?”

Visst, sågningarna i musikvideon kanske inte är de mest smakfulla, men frågan är var denna grannsämja svenska och norska skidåkare emellan kommer ifrån? Om det funnits en låga mellan Sverige och Norge sedan länge var det Petter Northug som hällde på bensinen. Under sin karriär har han gett oräkneliga pikar mot Sverige, till och med till den grad att SVT:s ”Debatt” hade ett program om Northugs beteende var ok. Northug har bland annat sagt ”det är ingen som är bra” (när frågad om vem som är den bäste svensken), och ”Björn Borg, Ingemar Stenmark, you guys took a hell of a beating” samt gjort ofog som att gå i mål med svensk flagga.

Northugs senaste pik mot svenskarna (Thorn och Halfvarsson i synnerhet) kom genom en video på Instagram, och är i vanlig ordning humoristisk och hånfull. I tillägg bar Northug en t-shirt med han själv och kungen i ett hjärta under premiären av ”Camp Seefeld” på norska TV2. När han frågas om Halfvarsson musikvideo på TV2 säger Northug ”Jag tog det med ett leende. Jag har väntat på ett sånt svar. Nu kom det äntligen.”

Frågan är om det i fortsättningen kommer att handla om Calle Halfvarsson vs. Norge, eller Northug vs. svenskarna, och vem som går vinnande ur striden. Att intresset för skidåkningen inte minskar tack vare denna grannsämja , liksom det annars gjort efter Northugs karriär tog slut, är i alla fall klart.

The post Northugs respons på Halfvarssons kontroversiella video appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
https://langdguiden.se/nyheter/northugs-respons-pa-halfvarssons-kontroversiella-video/feed/ 0
LÄNGDGUIDENS TIPS INFÖR SKIATHLONERNA I SKID-VM I SEEFELD https://langdguiden.se/nyheter/langdguidens-tips-infor-skiathlonerna-i-skid-vm-i-seefeld/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=langdguidens-tips-infor-skiathlonerna-i-skid-vm-i-seefeld https://langdguiden.se/nyheter/langdguidens-tips-infor-skiathlonerna-i-skid-vm-i-seefeld/#respond Fri, 22 Feb 2019 15:25:18 +0000 https://langdguiden.se/?p=363 En av de stora favoriterna kommer att missa loppet. Det är Ebba Andersson som väljer att avstå på grund av irritation i luftvägarna. Annars är alla stjärnor med och gör upp om medaljerna. Längdguiden har listat de på förhand vassaste pallaspiranterna. Herrsidan Alexander Bolshunov Den unga ryssen har visat fin form hela vintern och sista…

The post LÄNGDGUIDENS TIPS INFÖR SKIATHLONERNA I SKID-VM I SEEFELD appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>

En av de stora favoriterna kommer att missa loppet. Det är Ebba Andersson som väljer att avstå på grund av irritation i luftvägarna. Annars är alla stjärnor med och gör upp om medaljerna. Längdguiden har listat de på förhand vassaste pallaspiranterna.

Herrsidan

  1. Alexander Bolshunov

Den unga ryssen har visat fin form hela vintern och sista världscuphelgen innan VM utklassade han sina konkurrenter i Italienska Cogne där han vann 15 kilometers loppet med hela 44 sekunder till tvåan. Med rätt före och bra skidor finns det nog ingen som kan stoppa denna ryss.

2. Johannes Høsflot Klæbo

Vinterns stora suverän. I sprinten visade han att han har prickat formen  och det råder ingen tvekan om att han är guldfavorit i varenda lopp han ställer upp i. Men han kommer att utmanas, inte minst från sina egna landsmän. Väl på ett upplopp finns det ingen som kan slå honom, men kommer han att orka hänga med fram till dess?

3. Sergej Ustiugov

Den ryska björnen är nog mer än sugen på att plocka hem det. Det visade han inte minst i målfållan på sprinten där han valde att ta ut lite av sin aggression på den senare nykorade världsmästaren. Vi kommer med all sannolikhet att få se en revanschsugen ryss som kommer göra allt för att stå överst på pallen.

Outsider: Martin Johnsrud Sundby

Norrmannen jagar fortfarande sitt första individuella guld i mästerskapssammanhang. Han blir inte yngre och chansen att han skall lyckas blir mindre desto äldre han blir, det finns nog ingen som är lika sugen på att vinna som just Sundby.

Damsidan

  1. Therese Johaug

Det finns nog ingen sportintresserad som har missat Johaugs framfart i skidspåret detta år. Den tidigare dopingavstängda norskan som inte fick tävla i OS valde då att åka till Seefeld för att träna på VM banorna för att vara så väl förbered som möjligt. Hon har vunnit samtliga distanslopp den här vintern och det finns ingen som är så klar guldfavorit till något utav loppen som Therese Johaug.

2. Charlotte Kalla

Kalla har visat blandad form den här vintern, senaste tävlingen kom lite som en chock för många där hon var hela 1:10 efter Ebba Andersson. Efter det valde hon att avstå från att tävla fram till VM och åkte som så många gånger förr till Seiser Alm för uppladdningsläger. Det finns ingen som kan förbereda sig så bra inför ett mästerskap som Charlotte, så räkna med att se henne slåss om pallplaceringarna.

3. Krista Pärmäkoski

Krista är en mästerskapsåkare av rang. I Pyeongchang var hon på pallen i samtliga individuella distanser. Hon har även varit på pallen flera gånger i världscupen tidigare i vinter.

Outsider: Frida Karlsson

Den flerfaldige juniorvärldsmästaren har visat flera gånger att hon tillhör de absolut bästa. Svårt på förhand att säga något om henne, men om formen är där kommer hon garanterat vara med att göra upp om det.  

The post LÄNGDGUIDENS TIPS INFÖR SKIATHLONERNA I SKID-VM I SEEFELD appeared first on Längdguiden.se - Längdskidor, utrustning och nyttiga tips.

]]>
https://langdguiden.se/nyheter/langdguidens-tips-infor-skiathlonerna-i-skid-vm-i-seefeld/feed/ 0