fbpx

FIXA EN ENKEL VALLALÅDA

Vi guidar dig genom det du behöver i din vallabox. Så att du inte saknar något, och så att du inte behöver köpa fler vallor än du behöver.

Verktyg

Ett bärbart skidställ , eller skidprofil – är nödvändigt för att kunna valla skidorna ordentligt. Ett bra ställ är stabilt och ställbart i längd. Vissa modeller kan monteras både på bord och på egna ben. Viktigast är att det kan stå på egna ben när du saknar ett bord. En komplett lista med sakerna du behöver finns nedanför:

 • 1. Vallakloss – används för att dra ut dra ut fästvalla
 • 2. Vallaväck – för borttagning av fästvalla
 • 3. Glide Cleaner – för att tvätta glidytorna
 • 4. Fiberlene – Rengöringspapper som aldrig luddar, används med vallaväck för att ta bort fästvalla
 • 5. Sandpapper – för att rugga fästzonen. Grovlek 100, och 120 (60 och 80 om du ska rugga zeroskidor).
 • 6. Sickel – används för att sickla bort glidvallan. Finns styrskårssicklar, och vanliga sicklar som har en rundad kant för styrskåran. Bra sicklar är vassa och raka.
 • 7. Varmluftspistol – värma klister, och lim för handtag- och trugbyte
 • 8. Vallajärn – tjock sula ger jämn värme, men för tjock sula innebär att det tar lång tid att kyla ned när du vill sänka temperaturen
  -9. Rillverktyg och rillar – används för att lägga en manuell struktur i skidorna för optimalt glid. Finns skärande och tryckande rillar.

Borstar

 • 1. Stålborste
 • 2. Nylonborste, gärna 2 eller fler i olika hårdheter
 • 3. Tagelborste

Alternativa verktyg

 1. Rotoborste och borr – sparar in mycket tid vid glidvallning. Borren bör gå upp till 3000 varv per minut.

Valla

För den som vill ha en enklare vallabox rekommenderar vi att använda ett eller några få märken. Då blir de lättare att hålla koll på vilka delar av sortimentet man har och vilka vallor man saknar. Några av de största vallamärkena är Swix, Start, SkiGo, Rode, Rex, Toko, Vauhti.

Skistart.se säljer också kompletta vallaboxar , alltså vallaboxar med vallor i.

Det finns förstås många fler vallor än de vi rekommenderar här under, tanken är att detta fungerar som hjälpmedel för att förstå vilka vallor man behöver.

Fästvallor

Grundvalla

Burkvalla
Många burkvallor är färgsorterade efter vilken temperatur och typ av snö de passar till. De viktigaste är att man täcker hela spektrat av färger (eller temperaturer och snötyper) i sitt burkvallaarsenal. Här är två exempel på burkvallaserier:https://www.skistart.com/swe/swix-v-serie.html#product-tabs (Swix V-serie), och Swix racinginriktade VR-serie:https://www.skistart.com/swe/swix-vr-serie.html .

Klister
Klister används när burkvallan inte räcker till. Liksom med burkvallorna gäller det att man täcker hela spektrat av temperaturen och snötyper. https://www.skistart.com/swe/start-klister.html Starts klisterserie består av 8 klister inklusive ett basklister och tjära.

Täcka klistret med fluor
Klister kan täckas med fluorvätskor eller burkvallor med fluor för att förhindra ifrysning.

https://www.skistart.com/swe/start-black-magic-fluor-2-30-c.html#product-tabs Starts Black Magic Fluor fungerar perfekt för att täcka klister.

För skinskidor
Används s.k. Skin Cleaner och Fiberlene.

Glidvallor

Glidvallor används för att minska friktionen mot snön och för att stöta bort vatten och minska vattensug. Skidbelagen har mängder med små porer och glidvalla ska värmas för att gå in i porerna.

Du kan behöva fyra typer av glidvallor:

 • 1. CHX/Hydrocarbon – prisvärda vallor utan fluorkarboner. Swix CHX paraffin är exempel på prisvärda CHX-paraffin. Dessa kan användas när man ska skyddsvalla skidorna för sommarförvaring.
 • 2. Fluorglidvalla – finns högfluor som är dyrare, men glider bättre pga högre andel fluor, och lågfluour som innehåller mindre andel fluor och glider sämre men är billigare. Lågfluor och CHX lämpar sig bättre som grund eller vid träning, medans på tävling bör man valla med högfluor och eventuell ren fluorkarbonglider, eller ”topping” som det också kallas. Vissa glidvallor har tillsatt torrsmörjmedel, ex Swix Marathon. Det gör att det fastnar mindre smuts i belaget, och är användbart vid längre lopp och i gammal snö. Det ger dock större fördel i kallare temperaturer. Ett annat alternativ för att förhindra smuts är att värma in grafit, t.ex.https://www.skistart.com/swe/start-bwg-basgrafit.html
 • 3. Ren fluokarbonglider – finns som fluorpulver som smälts in i belaget, fluorklossar som gnids in i belaget , eller flytande fluor som smörjs på belaget .
 • 4. Gallium – vattenstötande produkt som smörjs in som sista lager. Är lite av en alternativ produkt.

Klicka på länken nedan för att se Henrik från Skistarts vallapaket med video om hur vallorna används
Henrik från Skistarts vallapaket

Dela med dina vänner!