fbpx

VÄLJA KLASSISKA SKIDOR

Klassiska skidor har två glidytor och ett spann i mitten, där skidan ligger ovanför snön och där man applicerar fästvallan. Det viktigaste att tänka på när man väljer klassiska skidor är att de har ett passande spann. Men vad är egentligen spannet för något? Jo kolla på Sportwins video nedanför där begreppet spann förklaras

Vilket spann du ska ha beror på:

 • 1. Din vikt
 • 2. Din längd
 • 3. Hur van skidåkare du är/hur stark du är
 • 4. Vilket före skidan ska användas till

Förutom det bör du väga in kvalitéer som skidans vikt, glid, belagets hållbaret för många vallningar och mil, och ”känsla”; har den tillräckligt bärande spann, och orkar du trycka ner fästzonen? 


Typer av klassiska skidor

Grovt sett kan man behöva fyra typer av skidor som passar optimalt för olika förhållanden.

 • 1. Kallföresskidor med lägre och längre spann, och belag anpassat för kall och torr snö (vassare snökristaller).
  Här är några exempel på kallföresskidor:

Fischer RCS Carbonlite Cold

Atomic Redster Worldcup Classic

 • 2. Klisterskidor med högt spann för att klistret inte bromsa i snön. 
  Här är några exempel på skidor som med passande spann skulle kunna fungera som klisterskidor:

Fischer Speedmax Classic (Plus)

Madshus Nanosonic Zero

 • 3. Ruggskidor/zeroskidor med ruggad fästzon istället för fästvalla, för att få fäste kring nollgradigt och nysnö. Trots att ruggskidor är behändigt vid rätt före är det mer värt att investera i kallföres- eller klisterskidor först eftersom dessa används i flera temperaturer och snötyper.

Madshus Nanosonic Zero

Rossignol X-ium Classic WCS (C2 Zero R-grip)

 • 4. Stakskidor som enbart vallas med glidvalla. Stakskidornas speciella spann innebär mindre energiförluster.

SkiTrab Gara Aero

Madshus Propulsion

5. Vallningsfria skidor
Skinskidor är skidor som har ett skin i fästzonen vilket innebär att man inte behöver fästvalla. De rekommenderas starkt till motionärer som vill spara tid och pengar på valla, och där fart inte är största prioritet. Nackdelarna med skinskidor är att de oftast glider sämre än vanliga skidor, och att det är svårt att anpassa sig för att få optimalt glid, framförallt i snöväder och knarrföre. Fästmässigt kan det fungera dåligt i isföre. Skinskidor behövs genomgöras med exempelvis SkinCleaner med jämna mellanrum. Eftersom slits skinytan ut och behövs bytas ut.

Hur många skidor behöver man?

Givetvis är det inte alltid nödvändigt att köpa fyra sorters klassiska skidor om man inte vill spendera de pengarna. Om man enbart vill köpa ett par skidor kan man köpa ett par som har allround-spann och belag. Det allra vanligaste är att ha ett par klisterskidor och ett par kallföresskidor. Det kan dock vara bra att ha ett par skrotskidor som man kan använda när det är skitiga spår. Om man vill staka då och då kan man använda sina skejtskidor. Skejtskidor är lite mindre energieffektivt än rena stakskidor, men till och med upp på världscupnivå har skejtskidor använts vid staklopp.

Hur långa skidor ska jag ha?

Det bör butiker som ex. Skistart och Pölder Sport hjälpa dig med eftersom varje skida är unik och bör vara anpassad till dig. Men nedanför finns Pölder Sports riktlinjer för längder på skidor 

Längdtabell

Nuförtiden kan de flesta butiker hitta ett par passande skidor utifrån din längd, vikt, och åkstyrka. Skistart.se visar i filmen nedanför hur det går till när de väljer ut ett par skidor. 

Dela med dina vänner!