fbpx

STAVAR

Hur långa stavar bör jag ha?

Klassiska stavar bör vara omkring 83% av kroppslängden, men får enligt internationella skidförbundets regelbok inte överstiga 83% av kroppslängden+pjäxor från stavspets till handrem.

Skejtstavar å andra sidan bör vara kring 90% av kroppslängden, ungefär upp till hakan.

Typer av rör

Kolfiber
De klart lättaste och styvaste stavarna har rör av 100% UHM kolfiber. Kolfiberstavar är ömtåliga mot slag i sidled. De kostar ca. 1000kr och uppåt. Swix Triac 3.0 är en av värstingmodellerna och Skigo Racing 1.0 är en billigare variant (som Jörgen Brink vunnit Vasaloppet med).

Kompositstavar av glasfiber och kolfiber.
De är tyngre och mindre styva än kolfiberstavar. Däremot tål de slag i sidled bättre och är billigare. Bra modeller kostar 500 – 1000kr. Swix Vasaloppet VL3 är en prisvärd stav för en glad motionär.

Aluminiumstavar.
Den tyngsta och minst styva typen av stavar, men samtidigt hållbara och billiga. Passar till den som ska ut på fjället, men motionärer bör köpa bättre stavar. Skistarts egna aluminumstav är ett exempel på en aluminiumstav.

En bra stav har:

  • 1. Snabb och bra pendel (att staven kommer tillbaka till handen snabbt och lätt)
  • 2. Hög styvhet vilket innebär mindre energiförluster (hur mycket staven böjer sig när man lägger vikt på den)
  • 3. Låg vikt
  • 4. Hög hållbarhet
  • 5. Sköna handtag och remmar, lagom storlek på trugorna
  • 6. Smidigt system för trugbyte, bl.a.( Swix Leki Fischer , och KV+ har egna system för att byta trugor utan att behöva använda lim och värmepistol.

Dela med dina vänner!