fbpx

PJÄXOR OCH BINDNINGAR

PJÄXOR

Pjäxorna måste vara kompitabla med ditt bindningssystem.

Vi rekommenderar alla att köpa både klassiska-och skatepjäxor om man ska åka båda stilarna. Pjäxor år något de flesta inte behöver flera av, och det är värt att lägga pengar på ett par bra och komfortabla pjäxor. Kombipjäxor är stabilare än klassiska pjäxor kan fungera om man ska staka mycket, men de kan kännas stelt när man diagonalar.

SKEJTPJÄXOR
Skejtpjäxor är stabilare än klassiska pjäxor, och har en rem som går en bit upp på ankeln. Viktiga saker att tänka på när du väljer skejtpjäxor är:

 • 1. Kompabilitet med ditt bindningssystem, annars fungerar det inte (eller i alla fall sämre).
 • 2. Komfort. Om man är ovan får man ibland kramp i smalbenet och fötterna, vilket inte behöver bero på pjäxan.
 • 3. Insulering, att pjäxan är tillräckligt varm om man är frusen om fötterna.
 • 4. Stabilitet. Stabila pjäxor viker sig inte i sidled vilket gör att du får med dig mer kraft i varje bentag.
 • 5. Vikt. Några grams skillnad på båda skidor och pjäxor kan göra stor skillnad om man vill kapa sekunder.
 • 6. Rörlighet. Att de inte knölar sig, och att du kan utföra skridskoskären med benen fritt.

KLASSISKA PJÄXOR
Klassiska pjäxor är ofta mer böjbara framåt och bakåt för att man ska kunna diagonala. Det finns också speciella stakpjäxor som är lite styvare. De rekommenderar vi enbart till de som nästan enbart eller enbart stakar, då det kan bli stumt och stelt i diagonalen vilket kan göra att man får ont i fötterna. Viktiga saker att tänka på när du väljer klassiska pjäxor är:

 • 1. Kompabilitet med ditt bindningssystem, annars fungerar det inte (eller i alla fall sämre).
 • 2. Komfort.
 • 3. Insulering, att pjäxan är tillräckligt varm om man är frusen om fötterna.
 • 4. Stabilitet. Stabila pjäxor viker sig inte i sidled vilket gör att du får med dig mer kraft i varje bentag. Är inte lika viktigt som i skejt.
 • 5. Vikt. Några grams skillnad på båda skidor och pjäxor kan göra stor skillnad om man vill kapa sekunder.
 • 6. Rörlighet. Pjäxan ska gå att böja fram och tillbaka så att du kan gå upp på tå i stakningen, och trycka ifrån med tårna i diagonalen. 

BINDNINGAR

Vi rekommenderar att använda ett och samma bindningssystem. Det gör att man inte behöver tänka på vilka pjäxor man använder till vilka skidor. De flesta butiker kan montera bindning så att du slipper göra det själv. Kompabilitet, vikt, stabilitet, och förmåga att flytta bindningen är egenskaper man bör väga in vid köp av bindning. Man bör också väga in flexkuddens hårdhet, alltså hur hård kudden som pjäxan ligger emot är. Det kan också vara praktiskt att ha bindningar som är lätta att få upp med kalla fingrar. Vår favorit är Rottefella Xcelerator Pro , som är bred och stabil, lätt i vikt, smidig att flytta framåt och bakåt, och kompitabel med alla pjäxor förutom Salomon och Atomic utan Prolink, OneWay och Botas. Bindningar ska i regel monteras så att tån sitter på balanspunkten på skidan, de kan skjutas framåt för att lättare kunna trycka ner spannet och få fäste, och bakåt för att få upp spannet och få bättre glid.

Vilka pjäxor passar till vilken bindning?

SNS-bindningar

text

Till Salomon SNS passar pjäxor av Salomon, Atomic, OneWay, och Botas. 

text

Salomon Prolink lanserades 2016. Systemet innebär att alla Rottefellapjäxor, och Salomonpjäxor med Prolink-sula passar till bindningarna. Dessutom passar Prolink-sulorna till Rottefellabindningar. 


Rottefella och Turnamicbindningar

text

Rottefellabindningar passar till skor med Rottefellasula, vilka är pjäxor från Fischer, Madshus, Alpina, och Rossignol, samt Prolinkpjäxor. Rottefellabindningar kan monteras med NIS-platta, vilket gör det smidigt att flytta bindningen fram och tillbaka. Dessutom är det smidigt att byta bindning men behålla NIS-plattan (se film). 

Det finns även bindningssystemet Turnamic som funkar till alla Rottefellasulor samt Salomon och Atomics Prolinkpjäxor.

Dela med dina vänner!