fbpx

RULLSKIDOR

RULLSKIDORNA

Klassiska rullskidor

Klassiska rullskidor har bredare hjul, och backspärr så att man får fäste när man trycker ifrån. 
Viktiga faktorer att väga in när man ska köpa klassiska rullskidor är: 
1.Gummits kvalitet, hur snabbt hjulen slits ned och hur bra de fäster i regn. Hjulen är det mest kostsamma på skidorna och det lönar sig därför att köpa hjul med hög gummikvalité. Om man köper begagnade rullskidor. tänk på att hjulen helst ska vara jämnt slitna så att skidorna inte drar snett. 
2.Motstånd/hur snabbt rullskidorna rullar. Det beror på gummit i hjulen, och anges på en skala från 1 till 4, där 2 eller 3 är mest skidlikt. Ändå skiljer sig motstånden mellan olika märken. Marwe har en egen skala för motstånd. 
3.Stommen. Stommar tillverkas i 3 olika material; Trästommar med glasfiber runtom tar upp vibrationer bra och är ofta lättare än aluminiumstommar. Aluminumstommar är vanligaste stommen för de som tävlar på rullskidor. De är inte lika stötdämpande som de andra typerna av stommar, men tål högre vikter på åkaren. Karbonstommar är den dyraste typen av stommen, men ger behaglig åkkänsla. 
4.Stabilitet, beror på skidans tyngdpunkt och hjulens bredd.

Några speciella rullskidor
FF Rollerskis är ett norskt märke som gör klassiska rullskidor med speciella V-formade hjul, som sägs gå mer skidlikt och stabilt. Vi på langdguiden.se har själv testat skidorna och upplever att de går lite stabilare men framförallt mer skidlikt än vanliga rullskidor. Bör tillägas att de är dyrare än de flesta modellerna som säljs på Skistart.com .

Elpex tillverkar och säljer rullskidor med broms . Smart lösning för den som vill ta sig ner för branta intervallbacken, och för nybörjaren.

Rollersafe är ett norskt företag som tillverkar rullskidor med diskbromsar som aktiveras via bluetooth genom en knapp på staven. Bör tillägas att de är väldigt dyra.

Safe Rullskidbroms är en variant som kan monteras på de flesta klassiska skidor. Bromsen fungerar genom att man lägger tryck på bakhjulet och ökar friktionen. Vi rekommenderar Elpex broms, alternativt Rollersafe om man vill ha det absolut smidigaste.

Rekommendation för nybörjare och motionärer
Elpex Wasa 610 är världens mest sålda rullskida. Den har aluminiumstomme vilket gör att den tål höga vikter, och är stabil.

Swenor Fibreglass har trä/glasfiber-stomme vilket gör att den tar upp vibrationer bra. Samtidigt tål den 90kg+. Breda hjul gör den stabil.

Rekommendation för den som söker tävlingsrullskidor
För tävlingar med 2:or rekommenderar vi Elpex Team 610 med keramiska lager, alternativt Elpex Evolution med rosa hjul och keramiska lager. Den senare är avsedd för åkare upp till 75kg.

När det gäller fria hjul rekommenderar vi Swenor Alutech Racing med racinghjul. Alternativt Eagle Classic XT Race.

Rekommendation för barn
Swenor Carbonfibre är stabil och stötdämpande tack vare trästomme. Passar till juniorer och övriga under 70kg.

Swenor Alutech Junior är en lätt och kort rullskida som lämpar sig för barn.

Skejtrullskidor

Skejtrullskidor har smalare hjul och ingen backspärr. Viktiga faktorer att bedöma när man ska köpa skejtrullskidor är: 
1.Gummit i hjulen. Det avgör hur bra de fäster i regn (vissa märken säljer speciella regnhjul), och hur snabbt de slits ned. 
2.Rullmotstånd. Påverkas av gummit i hjulen. Vi rekommenderar 2:or eller 3:or till nybörjare. 
3.Tyngdpunkt och känsla. Längre skidor gör att man måste hålla en mer skidlik teknik. 
4.Stommenaluminiumstommar är stummare och tar inte upp vibrationer lika bra, men tål höga vikter på åkaren. Trästommar tar upp vibrationer bättre, och karbonstommar ger den skönaste åkkänslan. Detta är förstås individuellt. Ofta vibrerar det mer på klassiska skidor än skejt, så hur bra stommen tar upp vibrationer spelar mindre roll. 
5.Vikt. Om man vill att det ska gå snabbt bör man förstås ha lättare rullskidor.

Rekommendation för nybörjare och motionärer
Marwe tillverkar fantastiskt stabila skidor och hjul som greppar i alla väder. Annars finns det prisvärda skidor som Jenex ,Skistarts Fibreglass skejtrullskida (finns i aluminium, fibreglass, och karbon , eller Swenors stadiga aluminiumskida .

Rekommendation för den som söker tävlingsrullskidor
Eagle Skate WRX Race är en av kingmodellerna bland fria rull på skejt. Swenor Equipe R2 är en racingskida där man sparat in på onödig vikt. De går att få med keramiska lager och hårdhet på hjulen anpassat efter din kroppsvikt.

Rekommendation för barn
Swenor Skate Junior är en kort och lätt skida som lämpar sig för barn under 60-70kg ungefär.

UNDERHÅLLA RULLSKIDORNA

1.Spola av rullskidorna efter varje gång så att smuts inte hamnar i kullagren, smörj eventuellt med olja men tänk på att inte vilken olja som helst passar för rullskidorna. 
2.Byt rullskida mellan vänster och höger efter halva passet för att förhindra att rullskidorna börjar dra snett. Eller ha som vana att byta varje gång du stannar och dricker. 
3.Kontrollera att inga skruvar eller muttrar är på väg ut. 
4.Slipa stavspetsar ofta för att få bättre stavfäste och minska slitage på armbågar.

RULLSKIDSTAVAR

Vid rullskidåkning bör rullskidsspetsar användas. Vissa håller bättre än andra, Swix TBS-spetsar t.ex. är kända för att hålla dåligt medan Swenors och Rex limtrugor inte går sönder lika lätt. 
Vissa märken har speciella rullskidstavar som ibland är mer tåliga för slag i sidled och ofta tyngre. Det fungerar lika bra att åka med vinterstavarna, såvida man inte vill ha stavar som tål slag bättre. Om man har ett par stavar i komposit t.ex. går det då lika bra att köra med dessa och rullskidstavar är i de flesta fall onödvändiga.

SOMMARPJÄXOR

Tanken med sommarpjäxor är att de inte ska vara lika varma som vinterpjäxorna. Framförallt kan det vara fördelaktigt om man har fodrade vinterpjäxor, men fungerar det i stort sett lika bra med vinterpjäxor. En annan fördel med sommarpjäxor är att rullskidåkning innebär större slitage på pjäxorna i och med att man ibland åker i regn och grus, att ha ett par sommarpjäxor gör då att vinterpjäxorna räcker längre.

ATT TÄNKA PÅ FÖRSTA GÅNGEN

1.Det är lättare att ramla bakåt än framåt vid låga hastigheter pga. backspärren. 
2.Bär hjälm och eventuellt knä- och armbågsskydd, och handskar . De bästa hjälmarna täcker en bit ner i nacken och sitter tight. Vikt och luftmotstånd bör vara andra prioritet för nybörjare. 
3.Hitta en hyfsat platt runda om det är första gången, och kom underfund med hur man bromsar. Plogbromsa genom att pressa ut bakändarna på skidorna är lättast, vid nödbroms kan man köra i diket och föra den ena skidan framför den andra så att man bildar en stabil triangel med benen och underlaget.

Dela med dina vänner!